ØYA

Som dere kanskje begynner å innse nå så elsker jeg å lese bøker, det er min favoritt hobby. Så her kommer enda en bok som er blitt lest og likt av meg. Finnes det i det heletatt noen bøker jeg ikke liker? Har iallefall ikke funnet dem enda, men må vel møte dem en eller annen dag. 

Første gang jeg ble introdusert for denne boken, var når jeg så den i bokhyllen til en vennine for mange år siden. Jeg har hørt så utrolig mye bra om denne boken, men var veldig usikker på om dette var en bok for meg da den var skreven om tiden for hundre år siden. Men jeg må si at jeg ble positivt overasket, den nådde ikke helt topp på listen min men god var den! Jeg har iallfall veldig lyst til å dra på en liten ferietur til Kreta for å se Spinalonga, hvordan det virkelig ser ut. 

Boken bygger på en tragisk og sann historie som hender på en øy utenfor Kreta, en øy ved navn Spinalonga. I 1903 bestemte den greske staten at alle såkalte spedalske skulle bli plassert på denne øye, bli isolert fra resten av verden - slutt på kontakt med alt av familie og venner. Sykdommer var nemlig svært smittsom, og det var ingen kur for sykdommen. Alle visste hvilken skjebne som ventet på dem hvis de oppdaget en liten skummel flekk på kroppen. Da var det bare å pakke sine kjære egendeler før de ble sendt over til øyen. Gjennom boken blir vi spesielt kjent med en av de rammede familiene og får se hvordan ting endrer seg på øya. De bygger sitt eget samfunn, med både skoler, kirke og sykehus. Deretter blir livskvaliteten faktisk bedre tilslutt på øya enn på fastlandet. 

Sofia har aldri foralt noe om bakgrunnen sin, alt hun har sagt til sin datter Alexis er at hun vokste opp i en liten landsby på Kreta før hun flyttet til London. Alexis har ingen anelse om hviken hemmligheter moren skjuler for henne. Da Alexis forteller moren at hun ønsker å reise til Kreta sammen med kjæresten Ed viste moren at hun kunne ikke holde det skjult noe lenger. Sofia gir datteren et brev som hun ber henner levere til hennes gamle venninne Fortini i hjembyen. I brevet ber Sofia henne om å fortelle datteren alt om familien sin fortid.

Alexis ankommer landsbyen Pláka på Kreta og oppdager at den ligger et steinkast fra den forlatte øya Spinalonga, ei øy som tidligere var bebodd av spedalske. Når hun oppsøker moren`s venninne, Fortini, får hun høre historien som knytter familien hennes til øya Spinalonga, hvordan oldemoren Eleni og døtrene hennes opplevde både sorg og kjærlighet i en stor tragedie som hjemsøkte familien.

Boken hopper tilbake i tid hvor alt startet, der vi får høre om familiens historie. Hva som hendte på Spinalonga, hvordan Eleni og familien hennes hadde det med tanke på Spinalonga...


 

Boken nådde kanskje ikke topp, men den rørte meg dypt og jeg opplevde boken som godt skrevet av forfatteren. 

Terningkast 4 fra meg!
INDIAS DATTER

Morna! Eller kanskje god ettermiddag? Her i hus ble det en sen morgen, det er ganske godt av og til - tiltross for at store deler av dagen forsvinner. Det er fredag og en ny bokanmeldelse kommer iallefall her fra meg. Planen er å få dere like glad i å lese bøker som jeg er! Etter at jeg ble helt forelsket i Solfuglen boken som jeg har skrevet om tidligere, ble jeg fortalt om Indias datter. Og fy så takknemlig jeg er for det! Denne slukte jeg opp og på en blunk var timer gått og alle de 350 sidene var lest. Gud for noen fantastiske sider det var også! Denne boken vil jeg virkelig anbefale til akkurat deg!

På landsbygdene i India har jentebarn ingen verdi, så de fleste av kvinnene som føder jentebarn opplever å få deres nyfødte baby revet ut av hendene sine. Når man har bært fram et barn i ni månder er håpene store om at det har riktig kjønn, og skuffelsen kommer brått når det viser seg at barnet er en jente. Tiden er knapp for moren og barnet før ektemannen kommer å tar barnet fra henne, og avslutter dens liv med enten å drukne det, kvele det eller slå det til døde. Dette var noe Kavita engstet seg for.

Kavita var én utav de kvinnene som fødte en jentebaby, og hennes ektemann tar den fra henne med det samme og forsvinner med barnet. Noen år senere blir hun igjen gravid, uheldigvis er det nok en jente. Hun tryggler sin ektemann om å få kunne beholde barnet kun en natt, før han tok det fra henne. Han gikk med på avtalen, uten å vite hvilken plan Kavita har for barnet. Sikkerhet, det var alt hun håpet og drømte for det nyfødte barnet sitt.

Med store smerter drar Kavita avgårde med barnet i armene ut på en lang ferd for å levere datteren på ett barnehjem, der hun vil være trygg.  Barnet blir adoptert bort til ett par i USA der hun vokser opp. Men hun lengter hele tiden etter hjemlandet, hun vil vite hvor hun kommer fra og hvem foreldrene er. Etter mange år med spørsmål, drar hun til India i håp å få noen svar.

Terningkast 6 fra meg.

 
SOLFUGLEN

Hei og riktig god tirsdagsmorgen! Siden første post igår kom ut så sent kom ikke neste før idag, dessverre. Nå tipper jeg at jeg enda sover søtt i drømmeland, og ikke våkner før om noen timer. Dermed har jeg forhåndskrevet denne posten for dere, så gikk det ikke alt for lang tid mellom hvert innlegg. Tenkte jeg skulle starte dagen med en liten anbefaling fra meg! 

For er det noe jeg elsker så er det å lese bøker, og enkelte treffer meg rett i hjertet -slik som denne. Solfuglen gled rett opp på topps i favorittlisten min av bøker, og forfatteren er herved på min "må ha alle bøkerne" listen. For en historie! Historien har spenning fra første til siste kapittel, 400 sider forsvant på en bunk. Et fantastisk blunk. Dette er en bok jeg vil anbefale til alle, min mor har allerede fått boken hos meg for å lese den og bli like forelsket som jeg. Så står den ikke allerede i bokhyllen din ferdig lest, vil jeg bare si; løp og kjøp!


 

Tolv år gamle Blessing lever det perfekte livet i Lagos i Nigeria, men da moren finner faren sammen med en annen kvinne blir alt snudd på hodet. Det store flotte og trygge huset blir byttet ut med en liten landsby Niger Deltaet for å bo sammen med besteforeldrene. De flyttet fra luksus til slummen, noe som byr på store utfordringer for alle parter. Her bor alle i små hytter uten både strøm og aircondition, og alle må hjelpe til hjemme for å i det heletatt ha mat på bordet. Bestemoren er en respektert jordmor for alle kvinner i landsbyen, Blessing begynner å jobbe under bestemoren og blir fasinert av jordmoryrket. Hun blir opplært av bestemoren på både godt og vondt. Det nye livet blir ikke like enkelt for broren Ezikiel som for Blessing, da han er allergisk mot både fisk og kjøtt som ikke er forberet på den rette måten, most yam blir hans rett dag og natt. Han blir tynnere for hver uke som går og astmaen blir bare verre da familien ikke har råd til medisinene han trenger lenger.

Moren finner etter hvert en ny mann, en hvit mann. Når Ezikiel finner ut av det raser hele verden hans og kommer i kontakt med de gale guttene. Drikking, skudd og eksplosjoner ble hans nye hverdag. Boken har både kjærlighet, godhet - men også drama. Her snakker jeg om både slossing, kidnapping og eksplosjoner. Alt dette er beskrevet i detalj til det ekstreme, det er aldri kjedelig å lese denne.
Terningkast 6 fra meg! Enn deg?
Les mer i arkivet » September 2016


Hei! Dette blir i hovesak en blogg som blir å omhandle meg og mitt liv.

For kontakt:
Br0xn@yahoo.nohits