ØYA


Som dere kanskje begynner å innse nå så elsker jeg å lese bøker, det er min favoritt hobby. Så her kommer enda en bok som er blitt lest og likt av meg. Finnes det i det heletatt noen bøker jeg ikke liker? Har iallefall ikke funnet dem enda, men må vel møte dem en eller annen dag. 

Første gang jeg ble introdusert for denne boken, var når jeg så den i bokhyllen til en vennine for mange år siden. Jeg har hørt så utrolig mye bra om denne boken, men var veldig usikker på om dette var en bok for meg da den var skreven om tiden for hundre år siden. Men jeg må si at jeg ble positivt overasket, den nådde ikke helt topp på listen min men god var den! Jeg har iallfall veldig lyst til å dra på en liten ferietur til Kreta for å se Spinalonga, hvordan det virkelig ser ut. 

Boken bygger på en tragisk og sann historie som hender på en øy utenfor Kreta, en øy ved navn Spinalonga. I 1903 bestemte den greske staten at alle såkalte spedalske skulle bli plassert på denne øye, bli isolert fra resten av verden - slutt på kontakt med alt av familie og venner. Sykdommer var nemlig svært smittsom, og det var ingen kur for sykdommen. Alle visste hvilken skjebne som ventet på dem hvis de oppdaget en liten skummel flekk på kroppen. Da var det bare å pakke sine kjære egendeler før de ble sendt over til øyen. Gjennom boken blir vi spesielt kjent med en av de rammede familiene og får se hvordan ting endrer seg på øya. De bygger sitt eget samfunn, med både skoler, kirke og sykehus. Deretter blir livskvaliteten faktisk bedre tilslutt på øya enn på fastlandet. 

Sofia har aldri foralt noe om bakgrunnen sin, alt hun har sagt til sin datter Alexis er at hun vokste opp i en liten landsby på Kreta før hun flyttet til London. Alexis har ingen anelse om hviken hemmligheter moren skjuler for henne. Da Alexis forteller moren at hun ønsker å reise til Kreta sammen med kjæresten Ed viste moren at hun kunne ikke holde det skjult noe lenger. Sofia gir datteren et brev som hun ber henner levere til hennes gamle venninne Fortini i hjembyen. I brevet ber Sofia henne om å fortelle datteren alt om familien sin fortid.

Alexis ankommer landsbyen Pláka på Kreta og oppdager at den ligger et steinkast fra den forlatte øya Spinalonga, ei øy som tidligere var bebodd av spedalske. Når hun oppsøker moren`s venninne, Fortini, får hun høre historien som knytter familien hennes til øya Spinalonga, hvordan oldemoren Eleni og døtrene hennes opplevde både sorg og kjærlighet i en stor tragedie som hjemsøkte familien.

Boken hopper tilbake i tid hvor alt startet, der vi får høre om familiens historie. Hva som hendte på Spinalonga, hvordan Eleni og familien hennes hadde det med tanke på Spinalonga...


 

Boken nådde kanskje ikke topp, men den rørte meg dypt og jeg opplevde boken som godt skrevet av forfatteren. 

Terningkast 4 fra meg!

Ingen kommentarer
Skriv en ny kommentarHei! Dette blir i hovesak en blogg som blir å omhandle meg og mitt liv.

For kontakt:
Br0xn@yahoo.nor
hits